zaterdag 23 april 2016

07. Rekenstraatje

Ik heb momenteel een groep die wel aan wat meer toe is op rekengebied. Daarom ging ik op zoek op internet en zo kwam ik op de website van het Rekenhuis een gratis download tegen van het Rekenstraatje.

Rekenstraat maakt het automatiseren van het rekenen uitdagend en leerzaam.
 

Via de mail ontvang je dan één download voor alle bouwen. Ik probeerde mijn collega's enthousiast te maken voor de Rekenstraat "middenbouw" en "bovenbouw" en ging zelf met de download voor de onderbouw aan de slag.
De getalbeelden met vingers, dobbelstenen en eierdozen zijn bekend bij mijn leerlingen. De kralenketting is nieuw. "Juf, moet je dan de witte kralen ook tellen of alleen de rode?"
Tijdens een kringactiviteit laat ik iedereen kennismaken met speelkaarten via een coöperatieve werkvorm. We lopen rond en zoeken iemand die evenveel heeft op zijn speelkaart (4 harten en 4 schoppen).
De tweede keer lopen we weer rond en kijken we wie meer of minder heeft. Nadat we het bekeken hebben, ruilen we van kaart en zoeken weer een ander vriendje op. Wie heeft meer en wie minder?



 
Voorbereiden Rekenstraat
Daarna tover ik de spelkaart op het digibord (digibordsoftware van Gynzy; met fiches en dobbelstenen). Dit vind ik persoonlijk de handigste manier om instructie te geven. Voor iedereen is de spelkaart nu duidelijk in beeld. We maken twee groepen. De jongens zijn blauw en de meisjes rood. Om de beurt gooien we met twee dobbelstenen en leggen een fiche op een vakje. Ook kijken we of er meerdere antwoorden mogelijk zijn.
Dit is de eerste keer dat wij dit spel spelen, dus we hebben afgesproken dat we kijken welke groep als eerste een rijtje van drie huizen heeft. Eventueel kunnen we later spelen wie het eerst vier huizen op een rij heeft of een pleintje (2X2).

Jonge kinderen geef je 10 fiches of duploblokjes. Wie is als eerste al zijn blokjes kwijt?
Er zijn zo vele variaties mogelijk.


 
De volgende dagen leg ik drie spelletjes op de tafel tijdens de inloop en merk ik dat veel kinderen enthousiast zijn geworden voor dit spel. Sommige spelen dit met hun ouder en weer anderen met een andere leerling. Een goede rekenoefening die door mijn kleuters goed zelfstandig te spelen is. Ondertussen maak ik aantekeningen van zaken die mij opvallen en gebruik het als een soort van 'peilingspelletje'.
Het Rekenhuis heeft veel verschillende Rekenstraten gemaakt. Ik ben erg benieuwd naar de andere straten voor het domein 10-20. Er blijken 40 verschillende te zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten