woensdag 24 augustus 2016

20. Veel voorlezen

In iedere onderbouwgroep wordt er vast vaak voorgelezen.
Tijdens de maandagochtendkring lees ik altijd het boek voor dat die week centraal staat in de groep.

En elke dag lees ik voor tijdens het fruit eten. Dit vind ik een fijn moment. Ik eet zelf eerst mijn fruit en lees daarna voor. De kinderen die niet zo snel eten, hebben hierdoor wat extra tijd. Als het boek uit is, stoppen we de fruitbakjes in de tas en drinken moet sowieso.

Wat lees ik zoal voor.....
Het liefst lees ik dan voor uit een verhalenbundel, zodat we even kunnen terugblikken op het vorige verhaal en daarna lekker kunnen genieten van een nieuw hoofdstuk. Favorieten van mij voor groep 2 zijn:

* Kolletje van Pieter Feller en Natascha Stenvert
* Ties en Trijntje van Yvonne Jaspers en Philip Hopman
* Pluk van de Petteflat en Pluk redt de dieren van Annie M.G.Schmidt en Fiep Westendorp

Als ik prentenboeken voorlees, maak ik van te voren foto's met mijn mobiel en show de illustraties via het digibord. De kinderen kunnen zo tijdens het voorlezen direct meegenieten en zien ook de kleine details.


Tijdens de eerste schooldag ga ik dit jaar het boek:

"De Smoezels gaan naar school"

voorlezen van Erhard Dietl van De Vier Windstreken.
Het boek gaat over Smoezels, die zich nooit wassen en geen tanden poetsen. Ze dansen graag in modderplassen en zijn gek op afval, vooral als het stinkt en beschimmeld is.

"De Smoezelkinderen gaan voor het eerst naar school. Net als alle andere kinderen gaan ze kleuren, zingen en spelen. Het allermeest verheugen ze zich op de pauze, want ze hebben een roestig blikje met smeertaart meegenomen! Als hun eigen oma Smoezel dan ook nog de invaljuf wordt, kan de dag helemaal niet meer stuk!"


In dezelfde serie is verschenen "De knotsgekke avonturen van Opa Smoezel".
Een echte aanrader voor de Kinderboekenweek 2016. Opa’s en oma’s staan centraal tijdens de Kinderboekenweek onder het motto: voor altijd jong! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten